3D-printen is de afgelopen jaren steeds meer in opkomst gekomen als aanvullende productietechniek. Bij 3D Next Level geloven wij dat een 3D-printer reguliere productietechnieken steeds vaker kan gaan vervangen. Dit komt onder anderen door:
3D-printen, ook wel Additive Manufacturing (AM), Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitaal (3D) bestand omgezet wordt naar een tastbaar (3D) object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door een 3D-printer.
695 x 385 x 1200mm
86mm per hour
510mm x 280mm x 350mm
16mm per uur
310 x 174 x 220mm
18mm per hour
142 x 111 x 180cm
35cm per hour
150mm x 200mm x 260mm
3mm per uur
Hierboven ziet u een selectie van onze 3D-printers. Van de meeste 3D-printers hebben wij er meerdere 3D-printers staan. Daarnaast hebben wij ook nog aanvullende 3D-printers die wij hoofdzakelijk inzetten voor Creative.
Er bestaan verschillende technieken om een (3D) object te maken. Dit gebeurt voornamelijk door het object laagje voor laagje op te bouwen. Hieronder staan de drie meest bekende 3D-print technieken kort beschreven:
De meest bekende techniek is FDM printing, deze methode laat de 3D-printer een plastic draad smelten en legt het laagje voor laagje neer.
Met SLS printing worden objecten gevormd door het laten samensmelten (sinteren) van ultrafijne poederkorrels (ook laag voor laag) met behulp van de hitte van bijvoorbeeld een laser.
SLA printing, ook wel stereolithografie genoemd. Dit is een verzamelnaam voor de verschillende methodes die hieronder vallen. Met deze techniek wordt elke keer een laagje uit een vloeistofbad belicht met daarin een UV gevoelige vloeistofpolymeer (resin) waarbij de vloeistof uithardt precies daar waar het UV licht schijnt. De lichtbronnen zijn bijvoorbeeld een UV-laser, of UV-led in combinatie met een LCD scherm of een beamer (DLP) maar de ontwikkelingen gaan snel.
3D Next Level heeft veel ervaring de afgelopen jaren opgedaan met al deze 3 technieken en de vele varianten daarin. Op dit moment richten wij ons met name op de SLA en SLS printtechniek.