Technische informatie

3D-printen

3D-printen is de afgelopen jaren steeds meer in opkomst gekomen als aanvullende productietechniek. Bij 3D Next Level geloven wij dat 3D-printen reguliere productietechnieken steeds vaker kan gaan vervangen. Hieronder vindt u alle technische informatie over 3D-printen en over onze 3D-print methodiek.

Wat is 3D-printen?

3D-printen, ook wel Additive Manufacturing (AM), Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitaal (3D) bestand omgezet wordt naar een tastbaar (3D) object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door een 3D-printer.

Welke 3D-print technieken bestaan er in het algemeen?

Er bestaan verschillende technieken om een 3D-object te maken. Dit gebeurt voornamelijk door het object laagje voor laagje op te bouwen. Hieronder staan de drie meest bekende 3D-print technieken kort beschreven.

De meest bekende techniek is FDM printing, deze methode laat de 3D-printer een plastic draad smelten en legt het laagje voor laagje neer.

Met SLS printing worden objecten gevormd door het laten samensmelten (sinteren) van ultrafijne poederkorrels (ook laag voor laag) met behulp van de hitte van bijvoorbeeld een laser.

SLA printingook wel stereolithografie genoemd. Dit is een verzamelnaam voor de verschillende methodes die hieronder vallen. Met deze techniek wordt elke keer een laagje uit een vloeistofbad belicht met daarin een UV gevoelige vloeistofpolymeer (resin) waarbij de vloeistof uithardt precies daar waar het UV licht schijnt. De lichtbronnen zijn bijvoorbeeld een UV-laser, of UV-led in combinatie met een LCD scherm of een beamer (DLP) maar de ontwikkelingen gaan snel.

3D Next Level heeft veel ervaring de afgelopen jaren opgedaan met al deze 3 technieken en de vele varianten daarin. Op dit moment richten wij ons met name op de SLA 3D-printtechniek.

"Wij 3D-printen met SLA 3D-printers omdat wij de meeste potentie zien met deze methodiek: snel, nauwkeurig, een diversiteit aan materialen en alle afmetingen zijn mogelijk. Hier heeft de technische industrie behoefte aan."

Lennart van den Doel
Technisch directeur 3D Next Level

Onze 3D-printers

Photocentric Titan (SLA)

695 x 385 x 1200mm


86mm per hour

Photocentric magna (SLA)

510mm x 280mm x 350mm

16mm per uur

 

Photocentric opus
(SLA)

310 x 174 x 220mm

 

18mm per hour

Massivit

142 x 111 x 180cm

35cm per hour

Sinterit lisa pro (SLS)

150mm x 200mm x 260mm

3mm per uur

 

Hierboven ziet u een selectie van onze 3D-printers. Van de meeste 3D-printers hebben wij er meerdere 3D-printers staan. Daarnaast hebben wij ook nog aanvullende 3D-printers die wij hoofdzakelijk inzetten voor Creative. 

Waarom 3D Next Level?

De 7 grootste voordelen van (SLA) 3D-printen:

Onze Materialen

Lennart van den Doel - Photocentric

3D-print methodes

De verschillen

Wij geloven bij 3D Next Level het meeste in de SLA 3D-print methodiek. Dit komt met name omdat we in de afgelopen jaren de meeste voordelen hebben ervaren bij SLA 3D-printen en omdat de voordelen van FDM & SLS 3D-printen naar onze mening niet opwegen tegen de nadelen. De voordelen van SLA 3D-printen zal maken dat 3D-printen gedeeltelijk o.a. spuitgieten kan gaan vervangen komende jaren. 

SLA 3D-printen

Pluspunten van SLA 3D-printen:

Uitdagingen van SLA 3D-printen:

Nadelen FDM 3D-printen:

Nadelen SLS 3D-printen:

Wil je weten of jouw product geschikt is voor deze productietechniek?

Neem dan contact met ons op!

Lennart van den Doel - Photocentric