Iedere dag worden we uitgedaagd door de vraag naar complexere producten, met kortere doorlooptijden en tegen lagere prijzen. Een bijna onmogelijke vraag volgens de ijzeren driehoek. Maar met behulp van innovatieve technologieën zoals Additive Manufacturing (AM) kunnen we bereiken wat eerder niet kon met klassieke productietechnologieën.
Wat zijn eigenlijk de voordelen van Additive Manufacturing? Waarom is deze methode eigenlijk smart? En waarom kiezen klanten voor deze optie. We nemen je mee in welke winst er te behalen valt met AM.
Omdat er geen matrijzen of ingewikkelde schrijfprogramma`s nodig zijn voor de productie, is het bij 3D-printen al mogelijk om binnen enkele uren een product te realiseren.
Er kan in vrijwel elke vorm geprint worden. Bij conventionele productietechnologieën zijn ontwerpers gedwongen hun concepten aan te passen aan de beperkingen die het productieproces oplegt, hierdoor zijn onderdelen vaak inefficiënt of over gedimensioneerd.
Door alle recente omstandigheden wordt lokale productie een stuk interessanter dan uitbesteding naar het buitenland. Daarnaast hoeven er geen producten internationaal verplaatst te worden. Dit scheelt transportkosten en levert een positieve bijdrage aan het milieu.
AM is duurzaam te noemen omdat er vrijwel geen ‘waste’ van materiaal is en bij sommige technieken zelfs geen afvalstroom.
Dankzij de snelle manier van produceren, is het niet langer nodig om grote voorraden aan te nemen. De voordelen? Kostenbesparing op het magazijn en flexibiliteit als het gaat om revisies van bestaande modellen.
Doordat er met digitale bestanden gewerkt wordt, is het erg makkelijk om veranderingen door te voeren. Het maakt dan ook niet uit of er bijvoorbeeld een gelijke serie of een serie wordt geprint met op modelniveau specifieke aanpassingen (namen, nummer, technische aanpassingen, kleuren etc.)
De vormvrijheid van AM biedt kansen om jouw producten sterker en lichter te maken met minder potentiële zwakke punten.
Je kunt onderdelen als één geheel printen. Kosten voor assemblage worden daarmee sterk gereduceerd en nabewerking is alleen nodig voor kritieke vlakken.
1 of 10.000 stuks. Het is ons om het even. Snel, nauwkeurig en goed door industrieel 3D-printen!
In sommige gevallen zal een klant uiteindelijk kiezen voor een conventionele techniek als spuitgieten. Dit kan ook een hele logische beslissing zijn. Maar ook dan is 3D-printen in het aanloopproces erg interessant. In een vroeg stadium kunnen revisies aangebracht worden en passingen worden gecontroleerd zodat de potentiële faalkosten gereduceerd worden.
Als AM op de juiste manier wordt gebruikt, heeft het veel voordelen ten opzichte van conventionele productietechnologieën. In theorie kan 3D-printen staan voor een win-win-scenario. In de praktijk zien we echter dat de klassieke mentaliteit heel hardnekkig is en verhindert het volle potentieel van AM te benutten.
Om de ontwerper te helpen met het maken van de ommezwaai naar geometrische vrijheid, complexiteit en verandering bieden wij workshops en brainstormsessies aan om de AM-kennis van uw team bij te werken en nuttige inzichten te krijgen.
Het is fijn om te horen wat de mogelijkheden zijn. 3D-printen is niet de eerste techniek waar ik aan denk om technische onderdelen mee te produceren. Dat is nu anders.