Waar gaat 3D-printen naartoe? Wat zijn nog de beperkingen? En wat specifiek doet 3D Next Level anders dan de rest? Maak kennis met eigenaar en technisch directeur Lennart van den Doel, die vol goede moed in 2018 samen met zijn vrouw Eline zijn eerste grote 3D-printer kocht en tevens daarmee 3D Next Level startte. Inmiddels is hun bedrijf flink gegroeid in mensen en 3D-printers en stappen ze meer en meer uit om de industrie op zijn kop te zetten met hun complete aanbod van diverse diensten.
De afgelopen jaren is 3D-printen vrij “normaal” geworden, de hype is er al wel een beetje vanaf. Dat helpt ons, want klanten kennen de basics over 3D-printen en denken vanuit verschillende markten aan 3D-printen. De afgelopen jaren is 3D-printen vooral ingezet voor prototyping en enkelstuks. Dat is goed, maar ik geloof dat er nu en in de toekomst veel meer mogelijk is.
Er is een transitie gaande waarin 3D-printen een voordehand liggende productiemethode wordt en een onderdeel wordt van het (productie)proces van bedrijven. Maar vaak is het nu alleen nog maar onderdeel van hun proces in de prototyping fase. Daarna grijpen bedrijven al gauw terug naar traditionele massaproductie in landen als China. Maar de 3D-print materialen beginnen steeds beter te worden. Dit maakt productie haalbaar voor steeds meer toepassingen en producten. Ik geloof dat technologie een antwoord is om een alternatief te bieden voor de regionale en Nederlandse bedrijven. Reshoring is mijn inziens een belangrijke pijler en hard nodig als we op een verantwoorde manier weer willen gaan produceren. Komende jaren zullen bedrijven hun businessmodellen echt moeten gaan omgooien als we in Nederland duurzamer willen gaan produceren. 3D-printen is een onderdeel van die oplossing.
Daarnaast geloof ik dat we het totale productie proces steeds verder geautomatiseerd moeten gaan maken zodat we ook veel meer aantallen aan kunnen. Als we met behulp van innovatie een beter alternatief worden dan China en andere productie landen dan wordt de keuze voor bedrijven nog eenvoudiger om te kiezen voor 3D-printen. Het is onze taak om bedrijven te laten inzien dat er op dit moment al veel meer mogelijk is met 3D-printen. Daarom moet er meer begrip komen bij bedrijven dat de prototyping-fase van 3D-printen echt voorbij is. Er is namelijk zoveel meer mogelijk: 3D-printen kan nu al steeds vaker de huidige productiemethodes vervangen. Het is tijd voor massaproductie met 3D-printen!
3D-printen kan nu al steeds vaker de huidige productiemethodes vervangen. Het is tijd voor massaproductie met 3D-printen!
Wij vertellen met passie over 3D-printen en dat dit een baanbrekende oplossing kan zijn voor veel van hun huidige processen in het bedrijf. Om dit kracht bij te zetten geven we bij bedrijven Next Level Sessies waarin we interactief hun engineeringsteams meenemen en trainen. We kijken ook specifiek naar de klant wat voor hen wel en niet kan werken en nemen hun bedrijf onder de loep. Op die manier gaan we een intensieve partnerschap aan en helpen we de klant om anders te leren denken. Als we de klant anders leren denken, komen de opdrachten daarna vanzelf.
Waarschijnlijk nooit helemaal, maar bedrijven die op de traditionele manier produceren zullen wel meer concurrentie gaan krijgen van 3D-printen. 3D-printen is een goede aanvulling op de huidige productiemethodes die gewoon naast elkaar zullen blijven bestaan.
Met 3D Next Level bedienen wij eigenlijk een hele brede markt. We hebben een team van engineers die meedenken met de klant en een stuk engineering doen voor de onderdelen van de klant. Bij ons is het geen kwestie van een 3D-model uploaden en 3D-printen. Wij weten van ieder onderdeel dat geprint wordt wat het is en waar het voor dient, en denken daarin actief mee. We geven de klant echt een compleet eindproduct, bijvoorbeeld met aanvullende beugeltjes, boutjes, moertjes of metaal erin verlijmd als dat nodig is. Daarnaast bieden we ook aanvullende productiemethodes in huis aan, zoals rotocasting, rim-molding en aflakken. Ook testen we onze producten in de praktijk, we doen proeven op onze zelfontwikkelde testbanken en gaan we net zo lang door tot we het meest optimale product voor de klant hebben. We bieden dus een heel traject aan van A tot Z en tonen verantwoordelijkheid in dit geheel. We gaan pas massa 3D-printen als het product perfect naar wens is.
Het lijkt mij erg gaaf als we voor een Formule 1 team iets kunnen betekenen met 3D-printen.
“De passie voor innovatie en verbetering brengen, dat drijft mij iedere dag opnieuw”
Waarschijnlijk niet. Innovatie stroomt door mijn aderen en in de basis ben ik een soort uitvinder. De passie voor innovatie en verbetering brengen, dat drijft mij iedere dag opnieuw. ’s Avonds en in de weekenden zit ik uren filmpjes te kijken van de nieuwste technieken en zo ontstaan weer nieuwe ideeën hoe we bepaalde processen wél mogelijk kunnen maken. Ik bespreek vervolgens die ideeën weer met onze engineers en zo hebben we al heel veel innovaties doorgevoerd binnen het 3D-printproces. Samen komen we echt tot oplossingen die de markt nodig heeft.
Het is ons doel om met 3D-printen de productie weer terug te brengen naar Nederland op een verantwoorde manier en zo een steentje bij te dragen aan een nieuwe, wereldwijde industriële revolutie!