3D NEXT LEVEL
VEEL GESTELDE VRAGEN

FAQ

We begrijpen dat je wellicht enkele vragen hebt over onze printers, services en de mogelijkheden. Om je snel de benodigde informatie te verschaffen, hebben we deze FAQ-sectie samengesteld. Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Als je vraag hier niet wordt beantwoord of als je meer hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om je te assisteren en verdere verduidelijking te bieden.

Je kunt je 3D-ontwerpbestanden bij ons aanleveren in verschillende bestandsindelingen, waaronder een hoge resolutie STL en OBJ of een STEP-bestand. Als je een ander bestandsformaat in gedachten hebt, neem dan even contact met ons op, en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Heb je nog geen 3D-model maar wel een idee? Geen zorgen, wij bieden ook ontwerpdiensten aan. Klik hier om te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het creëren van het gewenste 3D-model. 

Heeft u verdere vragen over wat u moet aanleveren of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!

Ja, we kunnen je zeker helpen bij het ontwerpen van je 3D-model. We bieden hiervoor drie verschillende opties:

  1. 3D-sculpten: Deze methode houdt in dat we een 3D-model creëren door als het ware te ‘kleien’ in 3D. We baseren ons op jouw input, zoals foto’s, gerichte schetsen of duidelijke instructies. Onze 3D-designer maakt gebruik van ‘vrije-vorm-sculpting’, wat betekent dat we met de hand in 3D werken, vaak met behulp van programma’s zoals Z-Brush. Met deze aanpak hebben we al succesvolle projecten uitgevoerd, variërend van het modelleren van personen en dieren tot het tot leven brengen van zelfbedachte creaties en zelfs kindertekeningen.

  2. 3D-tekenen: Dit proces lijkt op 3D-sculpten, maar het is meer technisch van aard en staat bekend als CAD-modellering. Hierbij wordt het model getekend in technische tekensoftware, zoals Autodesk Inventor of Solidworks. Deze software is voornamelijk geschikt voor toepassingen in de technische industrie, aangezien het minder geschikt is voor vrije vormen.

  3. 3D-scannen: 3D-scannen is het creëren van een digitaal 3D-model op de computer vanaf een bestaand fysiek object. Dit gebeurt met behulp van scanapparatuur die via licht- of lasertechnologie een object kan inscannen en omzetten naar een 3D-model. Dit 3D-model kan vervolgens nog worden aangepast of bewerkt in onze 3D-software. Zo kan de 3D-scan bijvoorbeeld nog meer detail krijgen op bepaalde delen, of zelfs compleet worden aangepast, en het model kan uiteraard worden geschaald naar de juiste afmeting. 3D-scannen is ideaal wanneer je al een bestaand object hebt dat je wilt reproduceren in 3D, zoals een kunstwerk, een persoon, een technisch onderdeel, of andere objecten. Het stelt ons in staat om bestaande objecten nauwkeurig vast te leggen en 3D-geprinte replica’s te maken.

Als je hulp nodig hebt bij het maken van een 3D-model, neem dan gerust contact met ons op, en we zullen samen de juiste optie kiezen om jouw idee tot leven te brengen.

De exacte levertijd voor jouw 3D-geprinte product wordt altijd in overleg bepaald, omdat deze afhangt van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van het ontwerp en de huidige werklast. Over het algemeen is de gemiddelde levertijd voor 3D-geprinte producten ongeveer 3-4 weken. We willen echter benadrukken dat voor het alleen 3D-printen van een product de levertijd vaak veel sneller is, vaak nog binnen een week.

We snappen ook dat er situaties zijn waarin haast geboden is. Neem gewoon even contact met ons op en we kunnen de specifieke details van je project en je gewenste levertijd bespreken. We staan klaar om je te helpen en ervoor te zorgen dat je je 3D-print op tijd in handen hebt.

We maken voornamelijk gebruik van SLA (Stereolithografie) en DLP (Digital Light Processing) printtechnieken. Met deze technieken wordt telkens een laagje uit een vloeistofbad belicht met daarin een UV-gevoelige vloeistofpolymeer (resin), waarbij de vloeistof uithardt precies daar waar het UV-licht schijnt. De lichtbronnen kunnen bijvoorbeeld een UV-laser zijn, of UV-led in combinatie met een LCD-scherm of een beamer (DLP).

Voor deze processen maken we gebruik van een lichtgevoelige hars (resin). In tegenstelling tot FDM en SLS, waar thermoplasten worden gebruikt, is deze resin een thermoharder. Thermoharders en thermoplasten zijn niet direct vergelijkbaar op het gebied van materiaaleigenschappen.

De meeste materialen die we printen hebben veel overeenkomsten met ABS, maar we bieden ook opties voor flexibelere of juist stijvere materialen. Over het algemeen hebben thermoharders een veel hogere chemische bestendigheid.

Daarnaast bieden we tegenwoordig ook SLS (Selective Laser Sintering) printen aan, waardoor het printen van thermoplasten mogelijk wordt. Met deze toevoeging kunnen we een breder scala aan materialen en toepassingen aanbieden om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.

Voor uitgebreidere informatie en details over onze materialen, nodigen we je uit om de vraag ‘Van welk materiaal worden de 3D-prints gemaakt?’ te lezen. Als je meer wilt weten over onze 3D-printers, kun je hier terecht voor extra informatie.

Onze 3D-prints worden gecreëerd met een breed assortiment aan materialen, variërend van stijf en sterk tot robuust en flexibel, en omvatten zelfs hittebestendige en transparante opties. Ons team staat altijd klaar om je te voorzien van advies over het meest geschikte materiaal voor jouw specifieke toepassing. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt, en we gaan indien nodig zelfs verder dan de standaard door interne verstevigingen toe te passen, zoals staalconstructies of schuim- en vloeistofversterkingen. Dit stelt ons in staat oplossingen te bieden voor een breed scala aan projecten.

Het is belangrijk op te merken dat onze materialen thermoharders zijn, wat wellicht anders is dan wat je gewend bent. Als je een specifiek themoplast materiaal in gedachten hebt, kunnen we je zelfs een vergelijkbaar thermoharder materiaal aanbieden dat aan je behoeften voldoet. We zijn er om op maat gemaakte oplossingen te leveren. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor verdere informatie en om jouw specifieke vereisten te bespreken.

Onze 3D-printers leveren een uitstekende afwerkingsgraad, precisie en kwaliteit. We streven ernaar om producten af te leveren die eruitzien alsof ze niet geprint zijn. Onze SLA-printtechnologie staat bekend om zijn uitstekende precisie en detailniveau. Wanneer een product direct uit de printer komt, kunnen er hele kleine zichtbare en voelbare lijntjes aanwezig zijn. Deze lijnen kunnen echter gemakkelijk worden weggeschuurd, wat resulteert in een gladde afwerking.

Onze prints zijn nauwkeurig en hebben een hoge resolutie, waardoor zelfs de kleinste details en structuren zichtbaar zijn. Tijdens het printen worden de meeste objecten ondersteund door zogenaamde “supports.” Nadat deze ondersteuningen zijn verwijderd, kunnen er kleine puntjes achterblijven op het product. Standaard verwijderen wij deze puntjes zorgvuldig.

Het uiteindelijke niveau van afwerking is flexibel en kan worden aangepast aan jouw wensen. Sommige technische klanten geven de voorkeur aan ongeschuurde modellen direct uit de printer, terwijl andere projecten vragen om perfect afgewerkte 3D-prints. Ons doel is om 3D-prints van de hoogste kwaliteit af te leveren, zodat ze naadloos aansluiten bij jouw projectbehoeften.

De kleur van onze 3D-prints is meestal afhankelijk van het gekozen materiaal en kan vaak niet aangepast worden. We bieden echter diverse afwerkingsopties aan om jouw 3D-prints er fantastisch uit te laten zien. Onze in-house spuiter is in staat om jouw 3D-prints te voorzien van een professionele en stijlvolle afwerking. De opties zijn vrijwel onbeperkt, of je nu op zoek bent naar opvallende kleuren, glanzende metallic tinten, matte texturen of andere luxe afwerkingen, bij ons is er voldoende keus! Enkele van de mogelijkheden die wij aanbieden zijn:
• VeroMetal coating
• Chroom finish
• Metallic lak
• Brons gieten
• Airbrush
• Bestickering
• Diverse specials

Het is belangrijk op te merken dat het chroom proces momenteel worden uitbesteed aan andere partijen, en hiervoor geldt dat er geen spoedopties beschikbaar zijn. We werken echter hard om deze processen in de toekomst intern uit te voeren. Als je een andere specifieke afwerking in gedachten hebt die hier niet is genoemd, of als je advies nodig hebt over welke afwerking het beste past bij jouw idee, staan we klaar om met je mee te denken. 3D-geprinte objecten worden ook regelmatig door de kunstenaar zelf afgewerkt, en dit behoort zeker tot de mogelijkheden. Neem contact met ons op en ontdek de eindeloze mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie. 

Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van RAL- of NCS-codes om de gewenste kleuren voor de afwerking van je 3D-geprinte objecten te specificeren. Deze standaard kleurcoderingen zorgen voor een duidelijke en nauwkeurige kleurafstemming. Echter, we begrijpen dat er situaties kunnen zijn waarin andere kleuraanduidingen beter passen bij jouw behoeften. In dergelijke gevallen staan we open voor overleg en zullen we ons best doen om aan jouw specifieke kleurvereisten te voldoen. 

We beschikken over verschillende 3D-printers, elk met hun eigen specialiteiten. De maximale grootte van objecten die we kunnen 3D-printen, hangt af van de printer die we gebruiken: Onze high-resolution printer, die geschikt is voor gedetailleerde prints, heeft een maximaal bouwvolume van 100 x 100 x 60 cm. Voor low-resolution prints kunnen we objecten printen tot zelfs 120 x 130 x 180 cm. Als je beoogde product niet binnen de grenzen van één print past, zijn we creatief en kunnen we het ontwerp opdelen in meerdere delen om ze later zorgvuldig samen te voegen. Zo kunnen we zelfs de grootste projecten tot leven brengen. Heb je verdere vragen over het formaat of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Als een 3D-printmodel te groot is om in één keer te printen, printen we het in afzonderlijke delen. Vervolgens gebruiken we een krachtige tweecomponenten-epoxy om deze delen naadloos aan elkaar te hechten. Deze methode zorgt ervoor dat het detail van de print behouden blijft en dat het eindresultaat stevig is. Als u meer wilt weten over deze techniek of vragen heeft over het printproces, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om jouw project tot een succes te maken! 💡🛠️

Het is zeker mogelijk om een 3D-print buiten te plaatsen, maar het is van groot belang om op te merken dat dit maatwerk vereist. De keuze van materialen voor de 3D-print is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van blootstelling aan weersinvloeden en de specifieke locatie, in verband met de mogelijke risico’s van misbruik. De specifieke locatie bepaalt de benodigde mate van robuustheid (hufterproofheid) voor de 3D-print. In sommige gevallen moeten we extra verstevigingsmaatregelen nemen. Wij adviseren graag over de beste aanpak voor jouw specifieke situatie.  Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!

Ja, we kunnen zeker transparant 3D-printen. Echter, het maximale formaat voor transparante 3D-prints is 750 x 650 x 550 mm. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust hier contact met ons op, dan helpen wij je graag verder! 

Ons team streeft ernaar om binnen 1 tot 3 dagen een passende offerte aan te bieden. Dit kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de aanvraag en onze huidige werkdruk. Heb je ons voorzien van alle benodigde informatie? We hebben een vragenlijst opgesteld met alle gegevens die we nodig hebben om een nauwkeurige offerte te kunnen opstellen. Kijk hier voor de vragenlijst en beantwoord zoveel mogelijk vragen om het proces soepel te laten verlopen.

Ja, we kunnen je 3D-print verzenden. Je kunt ervoor kiezen om je 3D-print bij ons op te halen in Schipluiden, of we kunnen pakketten versturen naar bestemmingen binnen Nederland en, na overleg, naar het buitenland. Wanneer u kiest voor een grote 3D-print bij ons, kunnen we deze voorzien van een op maat gemaakte transportkist. Deze kist is speciaal ontworpen om uw kostbare 3D-object te beschermen tijdens het vervoer. We weten hoe belangrijk het is dat uw creatie onbeschadigd op zijn bestemming aankomt, en daarom nemen we alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. Als je hulp nodig hebt bij de bevestiging of plaatsing van je 3D-print op locatie, staan ons montageteam tot je beschikking. We streven ernaar om ervoor te zorgen dat je volledig tevreden bent met het eindresultaat van je 3D-printproject.

Zeker, we bieden 3D-scandiensten en staan klaar om u te helpen bij het scannen van uw product. Ons ervaren team heeft expertise in het omzetten van fysieke objecten in nauwkeurige 3D-modellen. Neem gewoon contact met ons op, en we bespreken graag de details en mogelijkheden voor het 3D-scannen van uw product

Ja, 3D-printen wordt beschouwd als een duurzame productiemethode. Het heeft verschillende voordelen voor het milieu in vergelijking met traditionele productiemethoden. Bij 3D-printen wordt vaak alleen het materiaal gebruikt dat daadwerkelijk nodig is, waardoor er minder verspilling is. Bovendien kunnen 3D-geprinte producten lokaal worden vervaardigd, wat de noodzaak van wereldwijde transporten vermindert en de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Daarnaast kan 3D-printen materialen en energie besparen in vergelijking met verspanende productiemethoden. Ten slotte opent 3D-printen nieuwe mogelijkheden voor recycling en hergebruik van materialen. Het draagt dus bij aan duurzaamheid en verminderde milieubelasting