Services

3D-design

Hoe komt een 3D-design tot stand? Dat is een vraag die we vaak krijgen. Een 3D-design kan op verschillende manieren tot stand komen, door 3D-designen: 3D-sculpten, 3D-tekenen en 3D-scannen. Hieronder leggen we kort de verschillen uit en wanneer je welke methode gebruikt.   

Vogel 3D-design - 3D Next Level

3D-sculpten

Eén van de methodes om een 3D-model te maken is 3D-sculpten, simpel gezegd “kleien” in 3D. We maken aan de hand van de input van de klant een 3D-model. Dit doen we bijvoorbeeld aan de hand van foto’s, gerichte schetsen en heldere instructies. Onze 3D-designer werkt dit uit met ‘vrije-vorm-sculpting’, dus uit de vrije hand iets in 3D maken met bijvoorbeeld het programma Z-Brush. Zo hebben we al menig project succesvol kunnen uitvoeren. Van personen tot dieren en van zelfbedachte creaties tot zelfs kindertekeningen.

3D-tekenen

Dit lijkt op 3D-sculpten, echter is 3D-tekenen meer technisch van aard, ook wel CAD-modelling genoemd. Dit wordt namelijk getekend in technische tekensoftware (Autodesk Inventor of Solidworks bijvoorbeeld), hierin zijn vrije vormen weer lastig te maken. Deze software wordt dan ook met name gebruikt voor de technische industrie.

3D-scannen

3D-scannen is het creëren van een digitaal 3D-model op de computer vanaf een bestaand fysiek object. Dit gebeurd door middel van een scanapparaat wat via licht- of lasertechnologie een object kan inscannen en dit kan omzetten naar een 3D-model. Dit 3D-model kan vervolgens nog worden aangepast of bewerkt in onze 3D-software. Zo kan de 3D-scan bijvoorbeeld nog meer detail krijgen op bepaalde delen, of zelfs compleet worden aangepast en het model kan uiteraard worden geschaald naar de juiste afmeting. 

Wanneer gebruik je 3D-design zoals 3D-sculpten & 3D-tekenen?

Als er nog geen bestaand fysiek (3D)-object is en het 3D-design tot stand kan komen door middel van heldere instructies, maten, afbeeldingen of schetsen.

Wanneer gebruik je 3D-scannen?

Je gebruikt 3D-scannen als er al een bestaand object is van hetgeen wat je wilt 3D-printen. Denk aan een mens, dier, kunstwerk, plant, structuur of een ander bestaand voorwerp. Je gebruikt 3D-scannen bijvoorbeeld als je het gemaakte kunstwerk exact wilt kopiëren in 3D en daarna wil verschalen. Zo kun je het 3D-model namelijk groter of kleiner reproduceren. Je kan 3D-scannen ook indirect gebruiken. Dit zie je onder andere gebruikt worden voor technische toepassingen in de industrie. Bijvoorbeeld als een onderdeel specifiek op een bepaalde plek op een auto moeten komen en het als een puzzel  in elkaar moet vallen. Zo kan je een 3D-geprint onderdeel laten aansluiten op een bestaand object.

We hebben de afgelopen jaren al veel gedesigned en gescand. 3D Next Level gaat geen uitdaging voor jou uit de weg!

Meer weten of sparren over uw situatie?

Neem dan contact met ons op!