Met 3D-printen gaan we de wereld veranderen!

Eline van den Doel

Interview met: Eline van den Doel

Eline is de eigenaar en creatief directeur van 3D Next Level. Zij neemt je mee in de wereld van 3D-printen, kunst, reclame en laat je zien dat creativiteit en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. 

“Waarom zou ik dan 3D-printen gebruiken?”, vraagt een nieuwe klant aan mij terwijl ik hem rondleid in onze showroom. “Ja, waarom niet?”, antwoord ik met een big smile. “Als je houdt van snelheid, meerdere aantallen tegelijk produceren en hoge detaillering, dan is 3D-printen de meest logische optie”, zeg ik terwijl ik een kunstwerk uit de kast pak. “Vroeger werd een kunstwerk alleen gemaakt in bijvoorbeeld steen, brons of klei. Met de huidige technieken doen we dit sculpten in 3D op de computer en kunnen we er daarna nog alle kanten mee op. Je kunt het 3D-model namelijk in iedere afmeting maken!” “Ook in 2 meter hoog?”, vraagt de klant. “Ja, natuurlijk! Of in 5 meter hoog ? Of misschien wil je wel een klein model van 20 cm ? Alles is mogelijk!”

De ogen van de klant worden groot en je ziet hem zichtbaar denken over de mogelijkheden die hij hiermee krijgt. “Wow, ik denk dat ik het begin te begrijpen..”. Het is een tijdje stil. Je ziet de klant als een enthousiaste puppy door de showroom lopen, in zijn hoofd draait het overuren. Hij pakt een aantal kleurstalen uit de kast en begint er een beetje mee te puzzelen. Dan hij pakt zijn telefoon erbij en bladert door zijn foto’s met zijn schetsen en ontwerpen. Het zaadje is gepland. 

 

Ik heb het nog nooit gedaan, ik denk dat ik het wel kan

Heel vaak krijgen wij klanten over de vloer die keer op keer verbaasd zijn over de mogelijkheden van 3D-printen. Zelf ben ik inmiddels niet meer zo verbaasd over de mogelijkheden, voor mij is het normaal geworden. Toen Lennart, mijn man en mede-eigenaar, in 2018 terugkwam van de 3D-printbeurs en voorstelde al ons verdiende geld en hypotheek te stoppen in de grootste 3D-printer van de Benelux, zei ik enthousiast: “Tuurlijk schat!” En ja, we hebben het nog écht gedaan ook, en: met succes! Dagelijks daag ik mezelf en ons team uit om nóg groter te denken: creatief, out-of-the-box én excellent. Iedere week krijgen we weer de gekste uitdagingen van klanten en ieder project is weer nieuw en anders. De bekende Pipi Langkous uitspraak “Ik heb het nog nooit gedaan, ik denk dat ik het wel kan”, is inmiddels een doorleefde uitspraak binnen ons bedrijf. 

Voor mijn ogen zie ik gebeuren dat technologie en ambacht hand in hand kunnen gaan met behulp van 3D-printen. Zo 3D-printen we met speciale materialen, waardoor bronsgieterijen en kunstenaars geen mallen meer hoeven te maken van hun kunstwerk. Super efficiënt! Maar ook voor andere bedrijven zijn er ongelimiteerde mogelijkheden: extreem hoge details, groot formaat, serieproductie en de meest gave coatings en andere afwerkingen. Het is toch gaaf om te zien dat, als je zaadjes plant, er echt iets moois kan ontstaan. 

Ik geloof en zie dat we aan het begin staan van een nieuwe industriële revolutie. Een revolutie waarin 3D-printen en reshoring een verschil gaan maken: lokaal en wereldwijd. Veel standaard relatiegeschenken, beeldjes, design- en reclame objecten worden nu nog vaak massaal gemaakt en besteld en geïmporteerd uit lage lonen landen. Toch past dat eigenlijk niet meer in deze tijd, waarin duurzaamheid, CO2-uitstoot en mensenrechten, belangrijke thema’s zijn. Met mijn bedrijf wil ik een verschil maken in deze maatschappij en bedrijven laten inzien dat lokaal produceren de toekomst is.

Dagelijks fantaseer ik erover hoe we met 3D-printen de wereld kunnen veranderen en een stuk mooier kunnen maken. Dus dat zaadje wil ook bij jou en u planten vandaag. Denk groot, samen kunnen we de industrie op zijn kop zetten!

Meer weten of sparren over uw situatie?

Neem dan contact met ons op!

MEER LEZEN?

Andere blogs