Composiet productie met 3D geprinte compressie tooling

Composiet productie

Composieten worden veel gebruikt in diverse industrieën. Glasvezel-polyester composieten in de scheepsbouw, koolstofvezels in de automotive sector en bio-composieten in de meubelindustrie. Door de hoge instapkosten van conventionele composiet productietechnieken is het produceren op kleine schaal vaak niet aantrekkelijk. Met behulp van 3D-geprinte tooling is het mogelijk om snel en met hoog detail composieten producten te realiseren, tegen een relatief lage prijs.

Met behulp van ‘Computer Aided Design’ (CAD) en 3D-printen kan van extreem complexe onderdelen eenvoudig een mal geprint worden. Hiervoor kan direct de negatieve vorm van het model geproduceerd worden! Dit betekent dat er weinig arbeid aan te pas komt om zo snel en nauwkeurig de tooling te produceren.Met behulp van onze unieke compressie methode kunnen composieten onderdelen zoals koolstofvezel composieten (CFC’s) nauwkeurig, snel en consequent geproduceerd worden vanaf enkele stuks tot kleine series. Ideaal voor rapid prototyping of kleine serie productie.Op dit moment zijn wij onderzoek uit aan het voeren naar het gebruik van andere composieten en het formaat te vergroten. Hiermee kunnen wij nog meer branches bereiken en een oplossing aanbieden voor alle composiet wensen.
Composiet productie met 3D geprinte compressie tooling
Composiet productie met 3D geprinte compressie tooling

Composieten

Een composietmateriaal kan worden gedefinieerd als een combinatie van twee of meer materialen dat resulteert in een verbetering van eigenschappen dan de losse materialen. In tegenstelling tot metalen, behoudt elk materiaal van het composiet zijn chemische, fysieke en mechanische eigenschappen. De twee bestanddelen kunnen worden gezien als een versteviging of vezel en een hars.

Compressie tooling

De productie van gecomprimeerde composieten wordt bij ons gedaan d.m.v. 3D-geprinte compressie tooling. De tooling bestaat uit meerdere 3D-geprinte delen en sluiten bijna naadloos op elkaar aan. Door de tooling te vullen met hars en vezels en vervolgens te comprimeren, is het mogelijk om een ideale verhouding tussen vezels en hars te behalen. Dit heeft verdelen voor de mechanische eigenschappen maar ook aan de uitstraling. Hiermee wordt een egaal oppervlak behaald.

Meer weten?

Neem dan contact op met onze specialisten

MEER LEZEN?

Andere blogs

Tags: