Composiet productie
Composieten worden veel gebruikt in diverse industrieën. Glasvezel-polyester composieten in de scheepsbouw, koolstofvezels in de automotive sector en bio-composieten in de meubelindustrie. Door de hoge instapkosten van conventionele composiet productietechnieken is het produceren op kleine schaal vaak niet aantrekkelijk. Met behulp van 3D-geprinte tooling is het mogelijk om snel en met hoog detail composieten producten te realiseren, tegen een relatief lage prijs.
Een composietmateriaal kan worden gedefinieerd als een combinatie van twee of meer materialen dat resulteert in een verbetering van eigenschappen dan de losse materialen. In tegenstelling tot metalen, behoudt elk materiaal van het composiet zijn chemische, fysieke en mechanische eigenschappen. De twee bestanddelen kunnen worden gezien als een versteviging of vezel en een hars.
De productie van gecomprimeerde composieten wordt bij ons gedaan d.m.v. 3D-geprinte compressie tooling. De tooling bestaat uit meerdere 3D-geprinte delen en sluiten bijna naadloos op elkaar aan. Door de tooling te vullen met hars en vezels en vervolgens te comprimeren, is het mogelijk om een ideale verhouding tussen vezels en hars te behalen. Dit heeft verdelen voor de mechanische eigenschappen maar ook aan de uitstraling. Hiermee wordt een egaal oppervlak behaald.